מהי חווית הבושה במיניות שלך?
אנחנו סופגים בושה מינית מהעולם שסביבנו, החל מהמסרים שאנחנו מקבלים כילדים מההורים, מהדת, מהחברה ומהתרבות שלנו. רובנו הפנמנו בושה מגדילה בתרבות המאמינה עמוקות שהגוף שלנו, אברי המין שלנו והמין רעים.
היבט נוסף של בושה מינית, מקושר לנפגעי טראומה מינית או ניצול מיני, המפתחים אמונה שלילית של אשמה וגועל: "אני מגעיל כי מה שקרה לי זה מגעיל", "מה שקרה לי מגיע לי". לרוב מקובל שנפגעי טראומה מינית מבלבלים בין מה שנעשה להם עם מי שהם כאדם, ומי שהם מבחינה מינית. החזקה באמונה הזו, אפילו במעט, תנציח את האני המיני השלילי ותשפיע באופן מובן לרעה על הנוחות והעניין של האדם במין.
מה שהופך את הבושה לכל כך ערמומית הוא שאנשים לא מודעים לבושה שלהם. הם לא רואים אותה, לא מזהים אותה או מדברים עליה.
מכיוון שבושה מינית יכולה להעלם בקלות מתחת לרדאר, רבים עשויים שלא להבין כיצד היא יכולה לעמוד בדרכם של ביטחון עצמי, אינטימיות ויצירת קשרים בריאים עם בני זוג, סקס והנאה עצמית. לכן זיהוי המחשבות, הרגשות ודפוסי ההתנהגות הנפוצים הקשורים לבושה מינית, הוא הצעד הראשון להתגבר עליה.
סממנים של בושה מינית
1. חוסר ביטחון עם העצמי
בושה מינית מתבטאת לעתים קרובות כניתוק מהעצמי. אחד המרכיבים המרכזיים לבושה המינית הוא הפסקה בזרימה הטבעית של הביטוי והחוויה האישית של הגוף. אנשים עם דימוי גוף שלילי ותחושות עזות של חוסר ביטחון לגבי המראה הפיזי, אנשים שאינם מרגישים בנוח עם מראה אברי המין שלם, עלולים לחוות מבול של שיפוט עצמי אינטנסיבי לאחר סקס, או חוסר ביטחון בגוף במהלך יחסי מין.
בושה מינית יכולה להופיע גם באופן שבו אנו נושאים את עצמנו. לדוגמה: שילוב זרועות לעתים קרובות, כיפוף כתפיים, כיווץ, קושי ביצירת או החזקת קשר עין עם בני זוג. בנוסף, עיכוב כללי להשמיע קול או תחושת אי נוחות להביע רצונות וצריכים במהלך אינטראקציה מינית הם גם סימן לבושה.
3. חוסר תפקוד מיני וחוסר שביעות רצון
תגובה מינית משקפת בדרך כלל אנרגיה מינית (או עוררות) שזורמת בחופשיות. כשקיימת בושה, היא מהווה מצב סגור שבו אנרגיה מינית לא יכולה לזרום, לייצר עוררות, התרגשות או אורגזמה. עם זאת, חוסר עוררות אינו מחייב שיתקיים עקב בושה. בושה יכולה להקשות על תקשורת בין בני זוג מיניים, מה שיכול, עם הזמן, להפוך את המין לפחות מהנה.
4. בעיה באינטימיות ובמערכות יחסים
בושה באה לידי ביטוי באמצעות הימנעות, הסתגרות ועכבות. כל אחת מהתגובות הללו היא סוג של התרחקות מהפעולה או הפעילות. בדרך זו, הבושה יכולה להוביל ליצירת חומות, גבולות ומגבלות שעשויים לגרום למערכות יחסים להרגיש פחות בטוחות ואינטימיות. יש אנשים הנמנעים מדייטים במשך שנים כי הם מבוהלים ממה שיקרה אם תיווצר קירבה מספקת שתהפוך לאינטימיות מינית.
5. ראיית מין כ"רע" או כמשהו ש"לא צריך לעשות"
רבים חווים תחושות עמוקות של חרטה ובושה מיד לאחר כל מפגש מיני.
נשים שקונות ויברטורים בניסיון לאונן ואז זורקות אותם מייד לאחר שלא הצליחו להתגבר על המבוכה והבושה.
בתור ילדים, אוננות היא השיטה הראשונה שלנו להתחבר לאיבר המין שלנו ולהנאה המינית שלנו, כאשר אוננות אסורה, מתקבעת אמונה עגומה-לראות את איברי המין, המיניות וההנאה המינית שלנו כמבישה. כן, בושה מינית מתחילה בשלב כה מוקדם במיוחד כשמלווה בשיימינג מזיק.
6. חוסר נוחות לדבר על מין
אנשים המרגישים עצבנות, או מבוכה עמוקה כשהנושא של מין עולה, הוא סימן לבושה מינית. התגובה האופיינית לבושה היא הסתרתה, אבל באותה צורה הבושה גדלה. זו גם הסיבה שהיכולת להודות במה שאתה מתבייש בו, הוא הצעד הראשון להתגבר על זה. ברגע שהבושה המינית יוצאת לאור, היא יכולה להתמוסס ביתר קלות.
יתרונות של התגברות על בושה מינית
היתרונות של עימות ושחרור בושה מינית מתחילים ביכולת לחוות הנאה, מסוגלות לחוות תגובה מינית, מעבר מחוסר תפקוד מיני לחוויה של עוררות גבוהה ואורגזמה, יתרונות אלו עשויים להניב יותר ביטחון והערכה עצמית, יכולת לפנות מקום לתקשורת יעילה יותר עם בני זוג, עינוג עצמי מהנה יותר, סקס טוב יותר ואפשרות למצוא עניין חדש בקינק, צעצועי מין, או אולי הבנה שיש לך זהות מינית או מגדרית שונה.
כאשר קיימת הכרה ונכונות לעקור ולשחרר בושה מינית, הצעד הראשון הוא לזהות את המקור לבושה ו"להסיר" את עצמך ממנו ואז, בין אם המקור הוא חבר, הורה, כלי תקשורת או אחר, יש להציב גבולות ולהחלים.
כיצד לעשות זאת?
מגע עצמי חושני ואוננות, השכלה מספרים, מאמרים, סדנאות, קורסים, תמיכה מחברים איתם חשים בנוח, שיתוף בן הזוג וחקר מיני משותף במרחב בטוח ולא שיפוטי, תרגול חמלה עצמית- קבלה שהבושה היא חוויה נורמלית ושמותר לטעות, תרגול אמונות מגבילות שליליות והחלפתן במחשבות חיוביות, לדוגמה: כשעולה מחשבה כמו "סקס מלוכלך", חשבו מיד להחליף אותה במחשבה חיובית כמו "סקס הוא טבעי ומהנה" וכמובן פנייה לעזרה מקצועית.
התגברות על בושה מינית היא תהליך שלוקח זמן ודורש מאמץ, בשלבים הראשונים של עיבוד הבושה, דברים יכולים לפעמים להרגיש גרוע יותר לפני שהם משתפרים, זהו חלק טבעי מהתהליך וצריך לכבד אותו עם מידה רבה של קבלה עצמית. אנחנו לא רוצים "לבייש את הבושה", בסופו של דבר, בושה מינית אין מה להתבייש בה ישנן דרכים רבות לחקור את שחרורה ואין דרך אחת נכונה.
עם סבלנות, התמדה ותמיכה נכונה, ניתן להתגבר על הבושה המינית, לחוות חיי מין בריאים ומספקים ולממש את הפוטנציאל המיני האינדיבידואלי.
Comments